FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:31-05-2006 14:22:12
Afsender:Mette Nielsen
Email:See elsewhere
Emne:Myte eller virkelighed?
Tekst:I Danmark, hvor alt går mod mere brugerbetaling er det da betryggende at vide, at alle mennesker i verden ikke gør alt for at tjene penge.

Hvis nu vi tager Skype ud og kikker lidt på det selskab, Så levere det program ikke noget der ikke fandtes i forvejen. Der er ikke noget nyt i IM delen af det. Selv IP-telefoni fandtes i lang tid før end Skype kom til verden. Og her taler jeg om at begge dele var gratis. På IM delen var ICQ vist nok den første store spiller. ICQ fandtes/findes i to versioner. En der bliver reklamefinanseret og en der er fri for reklamer, men man skal betale for. Yahoo har et program af samme type, og det mest udbredte lige nu, MSN (fordi det er indbygget i windows).
På IP-Telefoni området af Skype, der findes der ligeledes en del spillere på markedet. Der er igen her forskel på hvordan de bliver finanseret. Skype bliver finanseret på at man kan tilknytte et telefonnummer til den og bruge den som en almindelig telefon. Hvilket har en fordel for mange mennesker, der eks. rejser en del. De kan tage deres computer og tilslutte den til internettet, og pludselig bliver verden igen lille og man kan ringe til venner og familie til (Skype-Out takster) uanset hvor man er havnet i verden. Og de kan ringe til en (Skype-In).

Google er reklamefinanseret, så hvordan man kan brokke sig over at mennesker godt kan lide at bruge deres sider og service, det er igen et valg som de mennesker har. Det kan der jo ikke være noget forkert i, det er jo ikke anderledes end når ugeavisen havner i ens postkasse? For begge dele gælder det at de lever af reklamer.

Ebay har jeg ikke haft noget erfaring med, men tjener de ikke penge på hver salg der går gennem dem? På samme måde som aktionshusene gør det?

Et af de bedste eks. på at det ikke helt forholder sig så problematisk som du giver udtryk for er Linux, det har været tilgængeligt i lang tid, men stadigvæk er der en klar overvægt der bruger Windows, hvordan vil det hænge sammen med den forklaring af gratismen som du ligger op til? Hvis man ikke kender til Linux, så vil jeg anbefale at man henter Ubuntu Live CD, hvilket kan gøres gratis her (http://www.klid.dk/homeftp/ubuntu-cd/5.10/) Det eneste man så skal gøre er at brænde CD'en og genstarte computeren med CD'en som den der bliver Bootet op på. CD'en installere ikke noget, men man får et blik på hvordan Linux ser ud, og hvad den kan.

GMail, som hun laver en henvisning til og som hun er glad for, er jo også et gratis produkt fra Google, men igen der er ikke noget nyt i det program heller, Microsoft, Yahoo og masser af andre har før i tiden delt gratis ud af mailklienter.

Adobe Photoshop bliver stille presset af et program lavet af mennesker der vælger at forære deres program væk, her tænker jeg på Gimp (http://www.gimp.org/), hvilket gør at Adobe bliver nød til at aktivt udvikle på deres program, da de ellers bliver indhentet af et alternativ der kan det samme, men koster nada, men ville det program (Gimp) være bedre, hvis det kostede en krone?

Hattrick er et gratis fodboldmanagerspil, med omkring 800.000 brugere. Firmaet bag det tjerner godt med penge, det til trods for at man nemt kan spille spillet helt gratis. Det er ånden bag spillet at det skal kunne spilles gratis af alle, og at de mennesker der betaler ikke får nogen fordel fremfor de mennesker, der vælger bare at spille det uden betaling. Hattrick findes her (www.hattrick.org)

Openoffice er gratis varianten af Staroffice, programmet var i tidernes morgen udviklet i tyskland. Sun valgte at købe rettigheder og fimaet for 73,5 mill $ i 1999, og siden har de valgt at lade en gratis version som bygger på frivilligt arbejde og en udvidet version som indeholder lidt flere funktioner, men som koster penge, spille op mod Microsofts dominans på markedet. læs mere om Staroffice her (http://en.wikipedia.org/wiki/Staroffice)
Hvis jeg ikke husker helt fejl, så skifter HK vist nok over til openoffice, men jeg er ikke helt sikker.

Et af de store firmaer der har lidt under gratismems indtog var Netscape, og sjovt nok blev de banket ud af markedet af en mega corp. Microsoft valgte at integere deres Explorer i Windows og så gik det kun ned af bakken for betalingsprogrammet Natscape. Men til trods for at der findes gratis versioner af internet browsere, så klare norske Opera sig faktisk ret godt på markedet med deres reklamefinansede browser, og de klare sig også ret godt på mobil markedet med en browser der virker på en mobiltelefon. Faktisk klare de skærene, selvom Firefox efterhånden begynder at true Microsoft's dominans på markedet af internet browsere.
Se Mere om Opera her (http://opera.com/products/desktop/) og om Firefox her (http://www.mozilla.com/firefox/)


Jeg har ikke kunnet finde nogle grunde til at kunne sige, at hun har ret, så længe de mennesker der giver væk, forholder sig til, at de kun giver de ting væk som de har rettigheder til at give væk. Problemet opstår, hvis man giver ting væk som man ikke har rettigheden til at give til andre mennesker. Men hverken Linux, Gimp, Hattrick, Google, Firefox, Opera eller Openoffice falder ind under de katagorier, så jeg har meget svært ved at se hvordan man på nogen måder kan komme med en kritik af de firmaer.



Så hvis vi kikker på denne myte (Gratis er ikke en glæde - det er en fælde - en sygdom. Og den spreder sig langt hurtigere end kræftceller & fugleinfluenza.), så ligner det altså at denne myte er Busted ret så effektivt!



Just my 2 cents


Mette, der smutter før end hun bliver bedt om at skride igen ;o)