FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:09-11-2003 01:15:33
Afsender:Kristoffer
Email:mickey@mouse.com
Emne:Til Klaus
Tekst:Hej Klaus.

Du har fuldkommen ret i at der intet er til hinder for at filer fra den hypotetiske tjeneste jeg foreslog lækker over i peer-2-peer netværkene.

Hvad det handler om for pladebranchen er at få brugerne (af musik) til at kigge på deres tjeneste før noget andet. Det gøres ved at give en bedre tjeneste (hvis den er ringere bliver det i sagens natur svært at få folk til at betale). Lad mig give dig et par eksempler på hvad peer-2-peer netværkene ikke kan:

1. Jeg er interesseret i Beethovens sjette symfoni (pastorale) dirigeret af Otto Klemperer, indspillet med London-symfonikerne i 1959. Prøv at finde denne på peer-2-peer netværkene!

2. Jeg er stor fan af Daniel Barenboim og Andras Schiff (klassiske pianister) og vil gerne se hvilke værker de har indspillet. Prøv det på peer-2-peer netværkene.

3a. Ala punkt 2 men med to idoler indenfor moderne musik: Stevie Wonder har stort set intet udgivet i de seneste 10 år men har alligevel medvirket på adskillige indspilninger (fx 98-degrees "True to your heart"). Prøv at finde disse indspilninger (hvor Stevie er med men ikke som komponist eller egentlig solist) på peer-2-peer netværkene.

3b. Som bassist er jeg interesseret i indspilninger med Jaco Pastorius, Marcus Miller og vores egen Jon Bruland. De to sidstnævnte er med på adskillige indspilninger hvor de ikke er komponister eller "hovednavne". Prøv at finde disse på peer-2-peer netværkene (uden på forhånd at kende titlerne på numrene).

Min pointe er at søgemulighederne altid vil være langt bedre på den online-tjeneste jeg skitserede og bagkatalogget altid vil være langt langt større (hvis det er komplet og ikke blot omfatter det sidste års mest populære udgivelser).

Læg dertil at indspilningskvaliteten på filer i peer-2-peer netværk er stært varierende og ofte så lav som 128 kbps, hvilket lyder hæsligt hvis der er blæsere i musikken. Endvidere aner jeg intet om den MP3 encoder som er anvendt til at konvertere musikken til MP3 (og kvaliteten af disse er stært varierende med LAME som den bedste for tiden).

Endelig vil det være sådan at når du bevæger dig væk fra main-stream musikken så vil det være et fåtal af brugere i peer-2-peer netværkene (hvis overhovedet nogle) som har den musik du leder efter. Derfor vil overførselshastigheden være elendig i forhold til hvad pladebranchen kan tilbyde.

Problemet med at filer fra en lovlig online-tjeneste lækker over i peer-2-peer netværkene har nogen foreslået løst ved at anvende digital rights management (DRM). Disse filer kan som skrevet tidligere ikke afspilles på MP3-afspillere. Dem er der som sagt solgt en del af og hvis pladebrancen vil tilbyde et bedre produkt må det naturligvis også være muligt at afspille lovligt downloadet musik på disse dyrtindkøbte apparater (hvilket også er intentionen i den seneste revision af loven om ophavsret, jvf. kulturministeriets bemærkninger om denne).

For mit eget vedkommende kan jeg fortælle at jeg har konverteret mine godt 400 originale CD'ere til MP3-filer som ligger på en fil-server på loftet. Jeg har så investeret i en netværks-MP3-afspiller (SliMP3) så jeg har let tilgang til disse CD'ere uden at skulle lette mig fra sofaen. Jeg synes det er helvedes smart (og da computeren står på loftet slipper jeg for støjen fra computeren).

Indførelsen af kopi-beskyttede CD'ere har gjort det ulovligt (og besværligt - om end ikke umuligt) for mig at overføre lovlig indkøbt musik til dette anlæg og det irriterer mig faktisk. Derfor ser jeg kopi-beskyttelsen som en forringelse for mig som forbruger (uden at forringelsen ligger i at jeg ikke længere kan gøre noget ulovligt ... alene i at jeg ikke ikke længere kan lytte til min erhvervede musik som jeg lyster). Ligeledes kan jeg ikke lægge filer fra lovlige online-tjeneste der alene benytter fx Windows Media Audio på mit anlæg. Disse betragtninger gælder også min bærbare MP3-afspiller som jeg anvender de 2 timer om dagen jeg pendler med offentlige transportmidler.

Sådan ser det ud fra mit forbruger-synspunkt.

Om pladebranchen skal tilbyde den skitserede tjeneste og det så vil få folk til at købe lovlig online-musik eller at folk først helt skal stoppe med at downloade ulovlig musik før en tjeneste introduceres er lidt et hønen og ægget dilemma.

At vurdere situationen udfra allerede eksisterende on-line tjenester (deres stært begrænsede success) mener jeg ikke er sagligt idet deres produkter (som skitseret ovenfor) er væsentligt ringere end den tjeneste jeg skitserede (selv Apples iMusic som dog har haft en vis success med at sælge titler der er gratis - og ulovligt - tilgængelige på peer-2-peer netværk). Det svarer lidt til da jeg ringede til BG Bank og spurgte hvornår deres netbank understøttede linux. Hvortil de svarede at ingen af deres netbank-kunder anvendte linux! Nej det tror da pokker - deres netbank fungerer jo ikke med linux!

Prisen er og bliver selvfølgelig et springende punkt for begge parter. Jeg tror dog (naivt måske) at pladebranchen sagtens kan give deres on-line produkter en merværdi som ikke findes i peer-2-peer netværkene (som de muligheder jeg har skitseret ovenfor) og at det kombineret med at folk jo godt ved at det er ulovligt at downloade musik uden at betale vil kunne få folk til at betale. Men det er som sagt uhyggeligt svært at forudsige før i) den omtalte online-tjeneste eksisteret og ii) prisen er fastsat.