Afsender: | Klaus K. | Email: | kk@dansermeddrenge.dk | Emne: | Politik, musik & ungdom | Tekst: | Du må undskylde, jeg nu virker enormt gammel, men jeg får pludselig lyst til at se hele dette forum i et nyt lys - og måske tilføre lidt værdi til diskussion - derfor følgende: (det er ikke noget personligt)
Sådanne synspunkter (at hade det store) havde jeg også for nogle år (snart mange) siden. Når man er i den alder, hvor man skal formes som voksen person, udvikler man en stor trang til at hade alt i sin nærhed der er stort, for at skabe plads til sit eget (lille) jeg - det starter med at man gør oprør imod sine forældre. På den måde opstår hele den konflikt, der gør at det bliver en lettelse at flytte hjemmefra.
Herefter skal man etablere sig i arbejdslivet, og her kan man fortsætte med at hade de store, så længe man selv er nybegynder (og lille) - for det skal man bruge for at få sig selv frem på rangstigen.
Jeg er selv det ypperste eksempel på en der udviste vildt had imod alle, der var store eller etablerede ... indtil pludselig en dag, hvor jeg fandt ud af, at jeg selv var blevet etableret, stor = voksen. Sikke en oplevelse. Pludselig lærer man at stå til ansvar for sine ord og gerninger - (hver efter sin evne, naturligvis) - man lærer ikke at tage noget fra andre, selv ikke med de bedste undskyldninger (som fx. at de er store) - og pludselig lærer man, at rig (i bred forstand: rig - ikke kun på penge) - rig er ikke det samme som røvhul - og fattig er ikke det samme som flink. Der er en grund til at nogen er rige (stadig ikke kun vedr. penge) - og at nogen er fattige.
De rige er rige, fordi de kan skabe værdi (stadig i bred forstand) - de fattige er fattige, fordi de ikke kan, eller fordi de ikke definerer rigdom som noget de er interesserede i. Det komiske er, at historien har vist, at det hjælper ikke at gribe ind i dette for at ændre på det - det er en slags naturlov. Giver du de fattige penge (eller andre værdier), vil de fortsætte med at være fattige - tager du penge (eller andre værdier) fra de rige, vil de forsætte med at være rige. Nogle træer vil vokse kraftigt af at blive beskåret, andre vil dø - sådan er det, og der findes ingen beviser på, at mennesker skulle være anderledes. Alt tyder tværtimod på at det er sådan - vi er en del af naturen.
Jeg har hørt det formuleret sådan: Hvis man ikke er socialist , når man er ung, har man intet hjerte - og hvis man ikke bliver konservativ som voksen, har man ingen hjerne.
Dette er så sandt som det er sagt. Jeg vil sige: Medfølelsen overfor folk, der lider - som de fleste mennesker ejer (også os gamle tosser) - er ikke det samme som at hade alle dem, der ikke lider. Og det er heller ikke det samme, som at hade alle, der er "store".
Nu kan man jo sige, at eftersom musikforbrugerne mest består af yngre mennesker, så vil synspunktet "stort er grimt" jo være overrepræsenteret i denne gruppe. Det er jo formentlig det, der gør, at det øjensynsligt pludselig er umuligt at få yngre mennesker til at bruge penge på musik (det spirende had imod musikbranchen).
Jeg vil bare sige, at - hvis det er sådan - så rammer I de forkerte. Den forhadte "store" pladebranche har allerede ændret strategi, og producerer nu de varer, de unge bruger deres penge på: Fx. SONY, som laver mobil-tlf, tomme CD'er mv. - de bliver ikke ramt. Dem, denne jeg-vil-ikke-bruge-penge-på-musikbranchen-aktion rammer er musikerne. Alle de folk, der arbejder med musikken: Sangere, musikere, teknikere, producere og sangskrivere - de bliver ramt direkte på deres levebrød.
Og lidt efter lidt vil alle disse mennesker forlade musikbranchen og søge over i brancher, som kan give dem til huslejen. Måske vil de i en periode have job ved siden af musikken (sådan er det nu i vores orkester) - men i det lange løb vil musikken dø, hvis der ikke er investorer (pladeselskaber), der er villige til at betale de ca. 500.000 kroner, som det fx. koster at lave en CD herhjemme. Denne udvikling er vi i fuld gang med her i DK.
Og lige nu ser jeg intet, der tyder på, at det skulle ændre sig - i hvert fald ikke så længe store grupper af mennesker bliver ved med at forbruge musik uden at betale - med den undskyldning, at musikbranchen er "stor".
Klaus K. |
|